Janakkalan mopopaja mukana Janakkala-messuilla

Janakkalan Nuorison Tuki ry ja Janakkalan mopopaja osallistuvat 5.10. klo 10-14 Janakkala-messuille.  Messut järjestetään Turengin liikuntahallilla, os. Koulutie 2A, 14200 TURENKI.

Ohjelmassa mm.
– Turengin koulun hiekkakenttä, n. klo 12 saakka:  ajotaitoratoja.  Parhaat kuskit palkitaan!
– sisällä liikuntahallin salissa, n. klo 14 saakka:  maksuttomat arpajaiset sekä mahdollisuus ilmoittautua mukaan yhdistyksen jäseneksi (sähköinen versio).

Janakkala-messujen Facebook-tapahtuma -> Katso kaikki näytteilleasettajat!

Kutsu: Yhdistyksen kokous to 18.7.2019 klo 18

Aihe: Janakkalan Nuorison Tuki ry:n sääntömääräinen kokous
– kokouksessa käsitellään sääntömääräisten kokousasioiden lisäksi sääntömuutoksia

Aika: torstai 18.7.2019 klo 18-20

Paikka: Kiinteistö Oy Sisuvarastot-hallintorakennus, Kuumolantie 6, 14200 TURENKI

Tarjoilujen mitoituksen onnistumiseksi tilaisuuteen toivotaan ennakkoilmoittautumista ti 16.7. klo 16 mennessä: janakkalan.mopopaja[a)gmail.com.

Esittely

Janakkalan Nuorison Tuki ry on perustettu helmikuussa 2018. Sen toiminta-ajatuksena on tarjota nuorisoa tukevaa toimintaa jaostoittain. Tällä hetkellä moottorijaostossa toimii mm. Janakkalan mopopaja.

Mopopajatoiminta sai alkunsa, kun alla olevaa Ylen juttua jaettiin keväällä 2017 Facebookissa, suljetuissa ryhmissä: Turenki Rock City (Janakkala) ja Tervakosken ilmoitustaulu.

Yle uutiset 8.4.2017: Koko kylän sylkykupeista tuli kullanmuruja: Asukkaita häiriköineet nuoret saivat oman mopotallin – ilkivalta loppui.

Juttuun liittyvän some-keskustelun aikana Juha Ovaskainen ja Petri Hakamäki päättivät tavata ja alkaa selvittää, mitä asialle olisi mahdollista tehdä Janakkalassa. Kysyntää tuntui olevan myös somessa asiaa kommentoineiden vanhempien suunnasta.

Vapaita tiloja kierrettiin ensin pitkään Tervakoskella; yksityisiä- sekä Janakkalan kunnalta- sekä Janakkalan Teollisuusalueet Oy:ltä vapautuneita tiloja. Tilaselvityksessä oli mukana myös Janakkalan kunnan sivistyspäällikkö, nuorisopalvelupäällikkö sekä kiinteistöpäällikkö.

Kaikissa yksityisissä- sekä Janakkalan Teollisuusalueiden tiloissa oli kuitenkin tarve alkaa maksaa korkeaakin kuukausittaista vuokraa. Petristä ja Juhasta tämä omavarainen toiminta tuntui kohtuuttomalta, kun he kuitenkin olivat valmiit laittamaan omaa vapaa-aikaansa mopopajan toimintaan ja nuorten kanssa puuhaamiseen. Yksityisten toimijoiden avustuksia asiaan olisi todennäköisesti löytynyt jonkin verran, mutta ei kenties riittävästi.

Tervakoskella yhteen Janakkalan kunnan omasta toiminnasta vapautuneeseen tilaan kunta oli palo- yms. turvallisuustarkastusten jälkeen laittamaan huomattavia summia rahaa korjauksiin ja perusparannuksiin, mutta tätä vaihtoehtoa ei lähdetty viemään eteenpäin.

Pitkään kestäneiden etsintöjen päätteeksi onnistuttiin löytämään kunnan omista tiloista satunnainen paikka alkaa demota mopopajaa. Pajan vastaava ohjaaja Tomi Lindstén lupasi loppukesällä 2017 Turengissa metalliverstaan muutamiksi syystorstai-illoiksi mopopajakäyttöön. Paikka oli toimintaan ihanteellinen, koska siellä oli kaikki työkalut valmiina. Metalliverstas piti kuitenkin siivota poislähtiessä, joka puolestaan esti pidempiäaikaisten entisöinti- tai moottorihuoltoprojektien aloittamisen ja läpiviemisen.

Talvikauden 2017-2018 aikana menetettiin tila pitkäksi aikaa, kun Turengissa Pajan toiminta siirtyi paloasemalta vapautuneeseen kiinteistöön. Jatko lainatiloille luvattiin, mutta aikaisintaan n. loppuvuodesta 2018.

Uusien korvaavien tilojen etsintä alkoi talven mittaan. Yhdistyksen perustamisen aikaan uusi tervakoskelainen yrittäjä oli kiinnostunut yhteistyöstä tila-asiassa. Yrittäjä oli valmis vuokraamaan hallista tilaa mopopajan käyttöön tai satunnaisiin mopopajan iltakokoontumisiin samaan tapaan kuin Turengin Pajallakin oli toimittu. Asiassa ei edetty sen pidemmälle, koska tilan vuokraaminen olisi ollut yhdistykselle haasteellista.

Kesällä 2018 Petri sattui ohimennen poikkeamaan Janne Viholaisen juttusilla Kuumolantien varressa Turengissa, josta Janne oli ostanut yrityksensä toimintaan entisen Höylätyötteen alueen ja -rakennukset. Paikka mopopajatoiminnalle löytyi lyhyen keskustelun jälkeen lämpimän huoltohallin kulmasta.

Janakkalan Sanomat 13.6.2018: Lahjoittajien turvin löytyi tilaa, tekijöitä ja rahallista tukea – nuorten mopopaja starttaa kesällä

Turengissa avajaisia vietettiin elokuussa 2018

Yhdistyksen järjestämä mopopajatoiminta on huomioitu monin eri avustuksin. Niillä on hankittu laadukkaita työvälineitä pajaväen käyttöön.

Janakkalan Sanomat 20.3.2019: Lions Clubin metalliromunkeräys saa jatkoa: ”Työ ei lopu muutaman kierroksen jälkeen”

Whe